Citi raksti par šo tēmu
Magnijs un cukura diabēts
Kāpēc tieši magnijs?
Magnija loma organisma procesos tika noskaidrota tikai 80. gados. Patlaban magnijs tiek uzskatīts par vienu no īpaši svarīgām vielām organismā.
Magnijs nepieciešams:
• nervu impulsu pārraidīšanai;
• normālai muskuļu darbībai;
• normālas sirdsdarbības nodrošināšanai;
• ogļhidrātu vielmaiņai;
• tauku vielmaiņai;
• kalcija vielmaiņai (t.sk. kaulu izturības saglabāšanai).
25-38% cukura diabēta slimnieku ir magnija deficīts!
Īpaši bieži (pat līdz 81%) magnija deficīta riskam pakļauti tie cukura diabēta slimnieki, kuriem ir arī citi veselības traucējumi vai dzīvesveida īpatnības:
• sirds slimības;
• paaugstināts asinsspiediens;
• paaugstināts holesterīna līmenis;
• slikta diabēta kompensācija;
• alkohola pastiprināta lietošana;
• zarnu darbības traucējumi;
• urīndzenošo preparātu (diurētiķu) lietošana;
• caurejas līdzekļu lietošana;
• pastiprināta taukvielu un vārāmas sāls uzņemšana.
Magnija deficīta izpausmes
Lai noteiktu magnija daudzumu asinīs, jums vajadzētu izdarīt laboratorisku pārbaudi. Par magnija deficītu liecina šādi organisma darbības traucējumi:
• slikta apetīte, slikta dūša;
• caureja;
• vemšana;
• muskuļu patvarīga saraušanās vai trīce, krampji;
• nespēks, apātija;
• sirds aritmijas;
• bezmiegs, nervozitāte;
• depresija;
• uzbudināmība;
• kalcija un kālija deficīts;
• paaugstināts arteriālais asinsspiediens.
Cik daudz magnija dienā jāuzņem, lai novērstu tā deficītu?
Pieaugušam cilvēkam jāuzņem apmēram 300-500 mg magnija dienā. Paaugstinātas fiziskās slodzes vai stresa apstākļos organismam nepieciešamais magnija daudzums ievērojami palielinās.
Kā uzņemt nepieciešamo magnija daudzumu?
Magniju var uzņemt ar pārtikas produktiem, kā arī lietojot īpašus vitamīnu un minerālvielu preparātus, kas to satur.
Novērtējiet, cik daudz magnija jūs uzņemat ar pārtikas produktiem!
Magnija daudzums pārtikas produktos
Pārtikai produkta nosaukums Vidējais magnija saturs (mg) 100 g produkta
Maize 85-90
Graudaugi un graudu produkti 60-240
Auzu pārslas, miežu putraimi ap 100
Pākšaugi 100-250
Rieksti 170-230
Šokolāde 100-300
Vēžveidīgie 30-400
Zivis ap 30
Gaļa ap 70
Žāvēti augļi 60-100
Tumšzaļo lapu salāti 50-60
Vairums dārzeņu 10 40
Ogas, augļi ap 15
Piens ap 15
Biezpiens ap 20
Ja jums ir magnija deficīta simptomi vai konstatēts magnija deficīts
Lai novērstu simptomus, kas raksturīgi magnija deficītam, var lietot kādu no preparātiem, kas papildina ar uzturu uzņemto magnija daudzumu. Cukura diabēta slimniekiem ar lielu magnija deficīta risku, kā arī gadījumos, ja ar uzturu tiek uzņemts par maz magnija, paaugstinātas fiziskās slodzes un stresa laikā, šādi preparāti ieteicami arī profilaksei.
Magne-B6
Viena no nekļūdīgākām izvēlēm ir lietot preparātu Magne-B6. Tas satur dienā nepieciešamo magnija daudzumu un B6 vitamīnu, kas nepieciešams, lai nodrošinātu magnija labāku uzsūkšanos. B6 vitamīns diabēta slimniekiem ir sevišķi ieteicams diabētiskās perifērās neiropātijas ārstēšanai un profilaksei. Magne-B6 var iegādāties dzeramajās ampulās un tabletēs. Dzeramās ampulas lieto pa vienai ampulai trīs reizes dienā. Tabletes - pa divām tabletēm trīs reizes dienā ēšanas laikā. Dzeramajās ampulās iepildītais šķidrums labāk un ātrāk uzsūcas, un tam ir patīkama riekstu garša. Parasti ārstēšanās kurss ilgst trīs mēnešus. Magne-B6 nedrīkst lietot smagas nieru nepietiekamības gadījuma. To nedrīkst kombinēt ar L-dopa preparātiem. Ja jūs ārstējaties ar tetraciklīna grupas antibiotikām, Magne-B6 jālieto trīs stundas pēc tetraciklīna grupas preparātiem.
Magnija preparātu lietošana palīdz novērst ar magnija deficītu saistītās nepatīkamas izpausmes un grūti ārstējamas sekas.