Citi raksti par šo tēmu
Vecākiem par uzturu
Aptaukošanās un liekā svara problēma pieaug visai draudošos apmēros, jo īpaši bērnu un pusaudžu vidū. Mazuļi vēl nekad agrāk nav bijuši tik tukli - daudzi bērni jau šobrīd palielinātā svara dēļ ir tajā riska grupā, kurai nākotnē draud nopietnas veselības problēmas.
Bērnu aptaukošanās nereti tiek uzskatīta par iedzimtu. Dažkārt tā arī ir, taču daudz biežāk liekais svars ir sekas neveiksmīgi izvēlētam ēdienam, jau no agras bērnības veidojoties nepareiziem ēšanas ieradumiem, kam vēlāk pievienojas mazkustīgums. Modernais dzīvesveids sniedz virkni kārdinājumu, proti, pavadīt dienas pie datora, ēdot pārsālītus vai pārsaldinātus pusfabrikātus, kā rezultātā nozīmīgi pieaug liekā svara problēmas jaunajai paaudzei. Tāpēc bērna ēdienkartei jau no dzimšanas brīža ir jābūt pārdomātai un sabalansētai.
Cilvēki arvien vairāk uzņem uzturu ar paaugstinātu kalorāžu, galvenokārt, tas sastāv no piesātinātajiem taukiem un cukura, palielinās ēdienreižu skaits uz našķu un uzkodu rēķina ikdienā, un tas veicina pārēšanos. Dārzeņu, augļu un ar šķiedrvielām bagātu produktu lietošana uzturā ievērojami samazinās. Uztura paradumu izmaiņas veicina liekā svara un aptaukošanās attīstību bērniem un pusaudžiem.
UZTURS SVARA KOREKCIJAI
Ir trīs galvenie enerģijas avoti mūsu organismā - tauki, olbaltumi un ogļhidrāti. Enerģiju mēra kilokalorijās (kcal) vai kilodžoulos (kJ).
• 1 kj = 0,239 kcal
• 1 kcal = 4,18 kJ
Atsevišķas uzturvielas dod šādu enerģijas daudzumu:
• 1g olbaltumu 4 kcal jeb 17 kJ
• 1g tauku 9 kcal jeb 38 kJ
• 1g ogļhidrātu 4 kcal jeb 17 kJ
Sākot ar pirmo dzīves gadu bērniem jāuzņem pamatuzturvielas šādās attiecībās:
• 10-15% enerģijas no olbaltumvielām,
• 25-30% no taukiem,
• 55-60% no ogļhidrātiem.
Pasaulē pastāv vairāki pareizā uztura modeļi, katrā valstī ir atšķirīgi veidi, kā pareizāk un vieglāk paskaidrot cilvēkiem, kādus vietējos produktus labāk iekļaut ēdienkartē.
Vispopulārākie uz doto brīdi ir šādi modeļi - šķīvja modelis (vairāku veidu) un uztura piramīdas, piem., Vidusjūras diētas uztura piramīda, Skandināvu valsts diētas piramīda. Tādus modeļus izstrādā, lai bērniem un pieaugušajiem paskaidrotu, kādās attiecībās ir jāiekļauj noteiktas produktu grupas mūsu uzturā, lai uzturs būtu līdzsvarots un neveicinātu pārlieku svara pieaugumu.
Šķīvja modelis -
Augļi un dārzeņi
Maize, rīsi, kartupeļi, makaroni un citi miltus saturoši pārtikas produkti
Gaļa, zivis, olas, pupas un citi bezpiena olbaltumvielu avoti
Piens un piena produkti
Pārtika un dzērieni ar augstu tauku un/vai cukura līmeni
Analizējot šķīvja modeli var redzēt, ka puse no šķīvja ikdienā ir jāatvēl augļiem un dārzeņiem, katru dienu apēdot vidēji 400-500 g augļu un dārzeņu. Olbaltumvielu saturošiem produktiem, (gaļa, zivis, olas, piena produkti, pākšaugi ) jāatvēl 1/4 no šķīvja un 1/4 no šķīvja jāatvēl ogļhidrātu saturošiem produktiem - graudaugiem, kartupeļiem.
Arī Latvijas Diētas un Uztura speciālistu Asociācija ir izstrādājusi uztura piramīdu, kura ir domāta Latvijas iedzīvotājiem. Piramīdas pamatā ir eksistences pamats uz mūsu Zemes - ūdens! Katru dienu ir jāizdzer vismaz 8 glāzes ūdens, neskaitot nekādus citus dzērienus - tējas, limonādes un sulas. Tālāk seko produktu grupa, kura ietver sevī: graudaugus, kartupeļus un miltu izstrādājumus. Nākamājā grupā ir dārzeņi un augļi. Šie produkti ir vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avots. Ļoti svarīgi atcerēties bērniem un pieaugušiem par nepieciešamību uzņemt piena produktus, kas satur tādas minerālvielas, kā kalcijs un fosfors, kuri ietilpst kaulu un zobu sastāvā.
Veselības Ministrija ar rīkojumu 2008. gadā apstiprināja „Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem", Minētais normatīvais akts nosaka, cik un kādās attiecībās ir jāuzņem konkrētas uzturvielas.
IETEICAMAS ENERĢIJAS UN UZTURVIELU DEVAS LATVIJAS IEDZĪVOTĀJIEM
1.Dienā ieteicamās enerģijas un uzturvielu vidējās devas
Vecums |
Dzimums |
Vidējā ķermeņa masa kg |
Vidējais augums cm |
Enerģija (E) kcal/d |
Proteīni E% |
1Tauki E% |
Ogļhidrāti E% |
0-6 mēn. |
|
6 |
60 |
650 |
7-10 |
40-55 |
35-55 |
7-12 mēn. |
|
9 |
71 |
900 |
7-10 |
35-45 |
45-60 |
1-3 gadi |
|
13 |
90 |
1300 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
4-6 gadi |
|
20 |
112 |
1800 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
7-10 gadi |
|
28 |
132 |
2000 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
11-14 gadi |
zēni |
45 |
157 |
2500 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
|
meitenes |
46 |
157 |
2300 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
15-18 gadi |
zēni |
66 |
176 |
3000 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
|
meitenes |
55 |
163 |
2400 |
10-15 |
30-35 |
50-55 |
Pieaugušie |
vīrieši |
75 |
175 |
2400 |
10-15 |
25-30 |
55-602 |
|
sievietes |
65 |
165 |
2000 |
10-15 |
25-30 |
55-602 |
Sievietes grūtniecības periodā |
|
65 |
165 |
2000 + 300 trešajā trimestrī |
10-15 + 30 g dienā |
25-30 |
55-602 |
Sievietes laktācijas periodā |
|
65 |
165 |
2000 + 500 |
10-15 + 20 g dienā |
25-30 |
55-602 |
Ieteicamā tauku attiecība:
Piesātināto taukskābju tauku : mononepiesātināto taukskābju tauki : polinepiesātināto
taukskābju tauki = 1:1,2: 0,8
2Cukurs ne vairāk kā 10% no kopējās enerģijas
3.att. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem
Bērnam vidēji dienā būtu jāuzņem 2200 kcal. Protams, katram vecumam ir savas prasības, bet vidēji šīs kaloriju daudzums ir adekvāts. Samazinot svaru bērnu vecumā, ir jānodrošina organisms ar pietiekamu uzturvielu daudzumu, tādejādi netraucējot bērna augšanu, garīgu un fizisku attīstību. Ikdienā analizējot bērnu ar lieko svaru ēdienkartes, var redzēt, ka kopumā bērns apēd pusotru līdz divas reizes vairāk, nekā viņam tas būtu nepieciešams. Svarīgi ne tikai samazināt ēdiena kvantitāti, bet arī uzlabot kvalitāti.
Lai nodrošinātu bērnu ar visām nepieciešamām uzturvielām svarīgi zināt, kādi ir olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu avoti, kādas funkcijas tās veic cilvēka organismā un kā būtu pareizāk tos uzņemt.
OLBALTUMVIELAS
Ir būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa. Tās sastāv, galvenokārt, no aminoskābēm.
Olbaltumus veido apmēram 20 dažādas aminoskābes. Astoņas no tām ir neaizstājamās jeb esenciālās aminoskābes, kuras mūsu organisms nevar sintezēt jeb izveidot, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Jāatceras, ka zīdaiņiem, nenobriedušā gremošanas trakta dēļ, neaizstājamas ir 10 aminoskābes nevis 8 kā pieaugušajiem un lielākiem bērniem. Vecākiem bērniem12 aminoskābes ir aizstājamās - tās mūsu organisms spēj pats sintezēt no neaizstājamajām aminoskābēm. Savukārt zīdaiņa organismā spēj sintezēties tikai 10 aminoskābes.
Ļoti svarīgi uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu ar uzturu gan tādēļ, ka normālas imūnās sistēmas darbības nodrošināšanai ir nepieciešams adekvāts olbaltumvielu daudzums, gan tādēļ, ka slimības laikā spēja veidot aizstājamās aminoskābes var būt traucēta. No aminoskābēm organismā veidojas dažādas vielas: fermenti jeb enzīmi, hormoni, balsta olbaltumi (kolagēns, elastīns, keratīns), struktūras proteīni, plazmas proteīni, transporta proteīdi, antivielas, asins recēšanas faktori, antigēni, rezerves proteīni.
Olbaltumi tiek izmantoti arī enerģijas iegūšanai - 1 g proteīna dod 4 kcal.
Pasaules Veselības organizācija ir ieteikusi šādas normas uz 1 kg ķermeņa masas:
♦ Jaundzimušajiem |
2,7 g |
|
|
♦ Zīdaiņiem |
2,0 g |
|
|
♦ 1-4 g. vecumā |
1,2 g |
|
|
♦ 4-7 g. vecumā |
1,2 g |
|
|
♦ 7-15 g. vecumā |
1,0 g |
||
♦ 15-19 g. veciem zēniem |
0,9 g |
||
♦ 15-19 g. vecām meitenēm |
0,8 g |
||
♦ pieaugušiem un veciem cilvēkiem |
0,8 g |
||
No olbaltumu daudzuma uzturā ir atkarīga dzelzs un vara uzsūkšanās, kalcija un hormonu transports. Ja organismā ir olbaltumu deficīts, minerālvielu uzsūkšanās samazinās. |
Avoti:
♦ Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas
♦ Augu izcelsmes olbaltumvielas
Olbaltumvielas vērtību nosaka neaizstājamo aminoskābju attiecība tajos. Šajā ziņā augu izcelsmes olbaltumi ir mazvērtīgāki par dzīvnieku izcelsmes olbaltumiem. Olas baltums ir atzīts kā visvērtīgākais produkts ar „ideālu" aminoskābju attiecību. Bioloģisko vērtību izsaka procentos no olas olbaltuma bioloģiskās vērtības, ko pieņem par 100%.
Olbaltumu avoti uzturā ir gaļa un tās produkti, piens un piena produkti (biezpiens, siers), olas, zivis, miltu produkti, kartupeļi, zirņi, pupas. Ļoti līdzīgas dzīvnieku olbaltumvielām pēc aminoskābju secības ir sojas pupas.
Olbaltumi uzturā palielina cilvēka garīgo un fizisko aktivitāti. Olbaltumu deficīta apstākļos bērniem palēninās garīgā un fiziskā attīstība. Pieaugušajiem olbaltumu deficīta dēļ rodas muskuļu vājums, miegainība, samazinās spēja pretoties infekcijām. Gadījumā, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas par daudz, pirmais simptoms ir - nepatika pret olbaltumvielu saturošiem produktiem. Regulāra pārmērīga olbaltumu uzņemšana veicina nieru slimības.
TAUKI
Uzturā tiek lietoti augu, dzīvnieku un pārveidoti augu tauki (margarīns). Tie var būt redzamā veidā (eļļas, dzīvnieku tauki) un neredzamā veidā (gaļā, olās, pienā, desās).
Funkcijas:
♦ nodrošina siltumizolāciju. Tos, galvenokārt, veido piesātināto taukskābju tauki.
♦ veido mehānisku izolācijas slāni sevišķi jutīgiem orgāniem, piemēram, tauku slānis ap acīm, ap nierēm.
♦ nodrošina taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E un K, kā arī A vitamīna provitamīna beta-karotīna uzsūkšanos
1 grams tauku dod 9 kcal lielu enerģiju (38 kJ).
Ja ar uzturu taukus uzņem vairāk nekā nepieciešams, tie uzkrājas zemādā un veido enerģijas rezervi, kas var būt visai ievērojama - vairāki desmiti kilogramu. Lieki apēstie tauki viegli pārveidojas organisma taukos. Šajā pārveides procesā tiek izmantoti tikai 3% apēsto tauku enerģijas. Galvenie enerģijas devēji ir piesātinātie tauki. Polinepiesātinātie tauki ir izmantojami bioloģisku struktūru veidošanai, bet to pārpalikums tiek oksidēts enerģijas iegūšanai.
Pēc ķīmiskās uzbūves iedala:
TAUKI
- PIESĀTINĀTIE TAUKI
dzīvnieku tauki (gaļa, piena tauki), kokosriekstu eļļa, palmu eļļa
- NEPIESĀTINĀTIE TAUKI
- MONO
augu eļļas, sēklas, rieksti, avokado
-
- POLI
treknās zivis, linsēklas
Piesātinātie tauki - tiek izmantoti vienīgi enerģijas iegūšanai un tauku uzkrājumu veidošanai. Piesātinātie tauki organismā var veidoties no ogļhidrātiem. Pārveidojoties par taukiem, tiek izmantoti 23% no apēsto ogļhidrātu enerģijas.
Nepiesātinātie tauki (mono- un poli-) izmantoti bioloģiski aktīvu vielu - veidošanai organismā. Ļoti svarīgi atcerēties par tām taukskābēm, kuras nepieciešams uzņemt ar uzturu: linolskābe, linolēnskābe, eikozān- pentaēnskābe un arī arahidonskābe. Pārējās nepiesātinātās taukskābes
organismā veidojas no minētajām trijām taukskābēm vai arī tiek uzņemtas ar uzturu.
Nepiesātinātās taukskābes var uzņemt, lietojot organismā augu eļļas, riekstus, sēklas, avokado, treknās zivis. Īpaši var atzīmēt linsēklu eļļu, kura satur daudz omega 3 taukskābes, līdzinoties pēc sastāva zivju eļļai.
Ir galvenais enerģijas avots, tie ir nepieciešami cilvēka nervu šūnām un asins šūnām - eritrocītiem. To ir ārkārtīgi svarīgi atcerēties, kad runājam par bērniem, kuri aug un attīstās, mācās un izzina pasauli.
Uzturā ogļhidrātu bioloģiskā nozīme: tūlītējās enerģijas avots, rada enerģijas rezervi glikogēna veidā, ietilpst balsta aparāta audos, ietilpst gļotvielās, asinsgrupas noteicošajās substancēs, asiņu recēšanu regulējošās vielās.
1 g ogļhidrātu dod mūsu organismam 4 kcal. Pusi no dienā uzņemtām kilokalorijām ir jāuzņem ar ogļhidrātiem un, vidēji, tas būtu 275 grami ogļhidrātu.
Ogļhidrātus var iedalīt pēc ķīmiskās uzbūves:
laktoze (piena cukurs), galaktoze, u.t.t.
Fruktoze ir „augļu" cukurs, tā ir daudz saldāka par parasto cukuru (saharozi) vai glikozi. Laktoze ir piena cukurs un to var uzņemt, lietojot uzturā piena produktus. Visvairāk laktozes būs svaigā pienā, mazāk skābpiena produktos, kur piena cukuru jau daļēji ir pārstrādājušas
OGĻHIDRĀTI
- VIENKĀRŠIE CUKURI
Glikoze, fruktoze, saharoze,
- SALIKTIE CUKURI
Ciete, glikogēns pienskābās baktērijas. Vismazāk laktoze sastopama sieros, it īpaši cietajos sieros. To svarīgi zināt bērniem ar laktozes nepanesību.
Ciete ir augu ogļhidrāts un ir sastopama graudos un kartupeļos, savukārt glikogēns ir dzīvnieku ogļhidrāts. Zarnās ciete un glikogēns tiek sagremoti, pakļaujoties fermenta - amilāzes darbībai un tiek sašķelti līdz mazākai sastāvdaļai - glikozei. Glikoze tiek uzsūkta tievajā zarnā. Ciete var būt saistīta ar produkta balastvielām - šķiedrām, kuras netiek pilnīgi sagremotas cilvēku gremošanas traktā, rezultātā tiek bremzēta cietes uzsūkšana tievajā zarnā. Ciete var mainīties produktu apstrādē, piemēram, sausā karsēšanā. Šāda ciete zarnās tiek sadalīta tikai daļēji vai netiek sadalīta nemaz, un tāpēc cukura daudzums asinīs pieaug lēni un nedaudz, tāpēc katram cieti saturošam produktam ir savs uzsūkšanās ātrums, par ko būtu jāpadomā, kad mūsu uzdevums nodrošināt bērnu ar pietiekamu daudzumu kaloriju, veicinātu lieka svara samazināšanos.
* CUKURS un SALDO DZĒRIENU ogļhidrāti uzsūcas VISĀTRĀK
* VĀRĪTO KARTUPEĻU ogļhidrāti – ĻOTI ĀTRI
* MAIZES un MILTU produktu ogļhidrāti - ĀTRI
* AUGĻU ogļhidrāti – VIDĒJI ĀTRI
* PIENA ogļhidrāti - LĒNI
* JAUNO KARTUPEĻU un DĀRZEŅU ogļhidrāti – ĻOTI LĒNI
Vairāk nekā 60% uztura ogļhidrātu tiek izmantoti enerģijai.
Daļa tiek pārvērsta ogļhidrātu rezervē - glikogēnā, kas atrodas aknās un muskulatūrā. Ogļhidrāti var pārvērsties taukos, un šajā procesā tiek patērēts aptuveni 23% no ogļhidrātu enerģijas. No ogļhidrātiem cilvēka organismā rodas tikai piesātināto taukskābju tauki.
Pastāv likumsakarība starp palielināto ogļhidrātu lietošanu uzturā un aptaukošanos - ir konstatēts, ka pieaugot ogļhidrātu daudzumam uzturā, samazinās tauku izmantošana enerģijas nolūkos, tie aizvien vairāk tiek uzkrāti tauku šūnās.
ŠĶIDRUMS
Ārkārtīgi svarīgi atcerēties par nepieciešamību uzņemt pietiekami daudz šķidruma, un te runājam tikai par ūdeni, nevis par sulām, limonādēm un citiem dzērieniem. Visi saldinātie dzērieni satur ļoti daudz pievienota cukura.
Sulas var saturēt līdz pat 6 tējkarotes cukura, uz 100 ml
limonādes - 10-11 tējkarotes cukura. Aukstās tējas satur aptuveni 7 tējkarotes cukura. Visi saldinātie dzērieni ir nevis vienkārši saldais šķidrumiņš, bet tas ir ēdiens, ar kuru organismā nonāk ārkārtīgi daudz cukura. Ikdienas steigā, skolas nodarbību, aizņemtības dēļ bērni aizmirst padzerties ūdeni, bet tas ir ļoti svarīgi, jo pretējā gadījumā organisms nevarēs pilnībā veikt savas funkcijas. Ikdienā ir jāizdzer no pusotra līdz pat 3 litriem, atkarībā no bērna ķermeņa uzbūves un fiziskās slodzes. Lai nodrošinātu organismu ar normālu šķidruma daudzumu, uz katru kilogramu svara bērnam būtu jāuzņem 30ml ūdens.
Tātad bērnam ar svaru 50 kg būtu ikdienā jāizdzer vismaz 1.5 l ūdens. Ļoti svarīgi atcerēties arī likumu, ka nedrīkst dzert ēšanas laikā un uzreiz pēc ēšanas - vislabākā izvēle - padzerties pirms ēšanas, jo tādējādi mazināsies apetīte un sāta sajūta tiks sasniegta daudz ātrāk.
SĀLS
Runājot par ūdens dzeršanu, nedrīkst aizmirst arī par sāls lietošanu. Pārmērīga sāls lietošana uzturā ļoti negatīvi ietekmē gan pieaugušā cilvēka, gan bērna veselību. Sāls jeb nātrija hlorīds, spēj saistīt ūdeni un traucēt šķidruma maiņai organismā, rezultātā var veidoties tūskas uz kājām, zem acīm, radot papildus slodzi iekšējiem orgāniem - nierēm, sirdij un asinsvadu sistēmai. Rezultātā paaugstinās asinsspiediens un tas, savukārt, var būt vairāku slimību cēlonis.
Uztura speciālisti iesaka samazināt sāls lietošanu uzturā,
nedrīkst pievienot sāli papildus ēdiena gatavošanas laikā, nav ieteicams lietot uzturā jau gatavus garšvielu maisījumus, ja tiem pievienota sāls. Gadījumos, kad ir izvēle starp sālītiem un tādiem pašiem nesālītiem
produktiem, izvēle jāizdara par labu nesālītiem, dodot priekšroku mājās gatavotiem ēdieniem, nevis pusfabrikātiem, kur jau ir pievienota sāls. Parasti sāls koncentrācija pusfabrikātos ir daudz augstākā nekā mājās gatavotos ēdienos. Gatavojot ēdienus, vairāk jāizmanto tādas garšvielas kā pipari, kaltētas dilles, baziliks, timiāns, kardamons, rozmarīns. Jāizmanto vairāk sīpoli, ķiploki, sinepes, mārrutki, jo tie mazinās vajadzību pēc sāls un piedos ēdienam jaunu, unikālu garšu.
LIKUMI, KURUS JĀIEVĒRO, JA IR MĒRĶIS SAMAZINĀT SVARU:
1. ATCERIES PAR ŪDENS UN SĀLS LĪDZSVARU. Jāsamazina sāls patēriņš un tad jāpalielina dzeramā ūdens daudzums. Tikai tādā secībā! Vairāk garšvielu, garšaugu, kuri nesatur sāli!
2. JA GRIBAS DZERT - IR JĀDZER ŪDENS. Visi pārējie dzērieni - limonādes, sulas, kompots, kvass, aukstā tēja, kā arī dzeramie piena produkti - ir nevis dzēriens, bet ēdiens!
3. DIENĀ IR 4-5 ĒDIENREIZES! Katrai nākamai ēdienreizei ir jābūt ik pēc 3-4 stundām. Lai neprovocētu lielu izsalkuma sajūtu, ir jāēd bieži un nelielām porcijām. Ir jāizvēlas neliela izmēra šķīvjus, tādā veidā būs mazāka iespēja uzlikt uz šķīvja vairāk ēdiena nekā ir nepieciešams.
4. UZMANĪGI AR NAŠĶIEM! Jāatceras, ka augļi lielā daudzumā satur fruktozi un kaut arī tie ir veselīgi, un daudz labāk ēst augļus, nevis konfektes, nevajadzētu tos ēst neierobežotā daudzumā. Viens neliela izmēra ābols var saturēt aptuveni 100 kcal, viens banāns aptuveni 120 - 180 kcal.
5. UZMANĪGI AR TAUKIEM! Uzturā ir jālieto tauki un izslēgt tos nav atļauts, tomēr jāatceras, ka 1g tauku oksidējoties dod 9 kcal. Tātad 1 ēdamkarote eļļas, ko pievieno pie salātiem pavairo salātu uzturvērtību par aptuveni 180 kcal. Piena produktus labāk izmantot ar vidēju vai samazinātu tauku saturu.
6. CIK DAUDZ ESAM APĒDUŠI, TIK DAUDZ ARĪ KUSTAMIES! Jābūt piesardzīgiem gadījumā, kad palielinās fiziskā slodze, īpaši jāseko līdzi uzņemtajam kaloriju daudzumam, jo, pieaugot fiziskai slodzei, palielinās arī apetīte! Porcijas lielumam jāpaliek nemainīgam!
trīs dienu ēdienkarte
Zemāk tiek piedāvātas 3 ēdienkartes, ko varētu izmantot, kā palīgu, lai saprastu kādus produktus un kādos daudzumos ir ieteicams lietot uzturā.
ĒDIENREIZE |
PRODUKTI |
KCAL |
KOPĀ: |
BROKASTIS |
Mušļi (90g), piens 2% (200g), tēja ar pienu un Itējk.cukura, banāns (150g) |
604 kcal |
|
2.BROKASTIS |
Valrieksti (50g), jogurts (250g) |
412 kcal |
|
PUSDIENAS (MĀJĀS) |
Lasis (150g), rīsi (40g), dārzeņu salāti (150g) ar eļlu (10g) |
598 kcal |
2035 KCAL |
VAKARIŅAS |
Kartupeļi (100g), biezpiens (70g) ar bezpiedevu jogurtu (20g), svaigie dārzeņi (120g) |
189 kcal |
|
UZKODAS |
Bumbieri (180g), ābols (120g) un kivi (120g) |
229 kcal |
|
ĒDIENREIZE |
PRODUKTI |
KCAL |
KOPĀ: |
BROKASTIS |
Biezpiens (0.5% - 180g) ar bezpie- devu jogurtu (40g), medus (10g), banāns (120g), tēja (250g) |
345 kcal |
|
2.BROKASTIS |
Mandeles (30g), ābolu sula (250ml) |
296 kcal |
|
PUSDIENAS (SKOLĀ) |
Graudu maize (60 g ~ 2šķ.), ar sieru (40g), tomāts (30g), tēja (250g) |
260 kcal |
|
PUSDIENAS (MĀJĀS) |
Brūnie rīsi (60g), vistas fileja (150g) sautēta ar dārzeņiem (30g) jogurta mērcē (50g), svaigs ābols (200g) |
537 kcal |
2019 KCAL |
VAKARIŅAS |
Olas (120g ~2 olas), piens 2% (120g), tomāti (50g), siers (10g), svaigie dārzeņi (200g) |
314 kcal |
|
UZKODAS |
Tumšā šokolāde (20g), apelsīns (300g) |
240 kcal |
|
ĒDIENREIZE |
PRODUKTI |
KCAL |
KOPĀ: |
BROKASTIS |
Auzu pārslu (40g) putra ar pienu (100g), medu (10g) un žāvētām aprikozēm (15g) Tēja bez cukura (250g) |
315 kcal |
|
2.BROKASTIS |
Banāns (120g) un jogurts (250ml) |
316 kcal |
|
PUSDIENAS (SKOLĀ) |
Kartupeļi (120g), gaļa sautēta (120g), kāpostu salāti (200g) ar eļļu (7g) |
374 kcal |
1905KCAL |
PUSDIENAS (MĀJĀS) |
Griķi (30g) ar gulašu (100g), dārzeņu salāti |
384 kcal |
|
VAKARIŅAS |
Rīsi (40g) ar kukurūzu un papriku, dārzeņu salāti (200g) ar eļļu (5) |
268 kcal |
|
UZKODAS |
Mandarīni (6gab) |
200 kcal |
|
noderīga informācija
Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 (var zvanīt darba dienās no plkst.17.00 līdz 8.00, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti. Ģimenes ārsti un ārstu palīgi sniedz medicīniskas konsultācijas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams medicīnisks padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos).
Nacionālā veselības dienesta Kontaktpunkts ir informācijas centrs, kas sniedz informāciju par savas (Latvijas) valsts veselības aprūpes sistēmu un pārrobežu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību: telefoniski pa bezmaksas tālruni Latvijas iedzīvotājiem 80001234 (darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17.00).
Gadījumā, ja bezmaksas informatīvā tālruņa līnija ir aizņemta un Jūs nevēlaties pārzvanīt citā laikā, nepieciešamo informāciju Jūs varat saņemt elektroniski, nosūtot savu jautājumu uz e-pastu: nvd@vmnvd.gov.lv.
BKUS Zvanu centrs - pieteikšanās konsultācijām un izmeklējumiem tālrunis: 67064461; 8866 vai rakstot: poliklinika@bkus.lv.
Mājas lapas, kurās var atrast infomāciju par dažādām veselības tēmām: |^www.bkus.lv www.vesels.lv www.veseligsridzinieks.lv ^www.diabets.lv www.esaugu.lv
^www.vm.gov.lv /lv/tava_veseliba/veseligs_dzivesveids/ veselibas_ministrijas_izstradatie_veseliga_uztura_ieteikumi/